Un agraïment en nom de tot el govern

Des del govern municipal de Junts per Calaf – Acord Municipal volem agrair el comportament que els veïns de Calaf han tingut durant els mesos tan durs i complexos que hem viscut a causa del Covid – 19, aquesta pandèmia que tant de mal ens ha fet i que encara no hem deixat enrere. No va ser fàcil mantenir una disciplina que ens obligava a deixar-nos de veure durant setmanes. Però, ho vam fer. Ens vam quedar a casa i vam tallar el contacte físic amb els nostres familiars i amics.

A Calaf hem patit amb cruesa els efectes del coronavirus, en nombre de morts i en nombre de contagiats. Acompanyem en el sentiment a totes les persones que han perdut familiars i amics i a totes aquelles que han patit el virus i que ho han passat malament. A la duresa de la mort, s’hi ha afegit el dolor de no poder-nos-en acomiadar com la nostra cultura ens demana de fer. A la duresa de l’absència, el dolor de la llunyania i la solitud.

Des de divendres dia 19 de juny que hem deixat enrere l’estat d’alarma i des del dia 25 de juny que hem entrat en una fase de represa, segons l’ha denominat el govern català. En general, es tracta de cedir la responsabilitat d’aturar l’expansió del coronavirus a cadascun de nosaltres. Per això, hem de mantenir la distància física d’un metre i mig, almenys, hem de rentar-nos les mans constantment, hem de posar-nos la mascareta quan aquella distància no sigui possible de mantenir i hem de dur-la posada sempre en els espais tancats. Distància, mans, mascareta. El mantra per cuidar-nos individualment i col·lectivment.

És clar que el virus es manté actiu i circula entre nosaltres. En el moment de publicar aquest article, a Calaf s’havien detectat 32 casos positius, 172 de sospitosos, la taxa estàndard d’infecció era de 87,33 per cada 10.000 habitants i la taxa crua de 90,52 per cada 10.000 habitants. Aquestes dades acumulades no s’han estabilitzat, encara. Segueixen augmentant setmana rere setmana. Vol dir que no podrem tornar a fer la vida que fèiem abans de l’inici de la pandèmia fins que no hi hagi un tractament efectiu i fins que no s’hagi descobert una vacuna i fins que aquesta vacuna no s’hagi produït de manera massiva. Distància, mans, mascareta.

Hem de ser conscients que si hem passat a aquesta fase de represa, en què una certa normalitat ens és permesa i encoratjada, no és pas perquè el virus hagi entrat en una fase de control i remissió. Els rebrots que aquestes setmanes estem veient a la Xina, l’Iran, Alemanya o Portugal, països que s’havien declarat nets, pràcticament, ens són una prova i ens haurien de servir d’advertiment seriós. O el cas de Corea del sud, un dels països que sempre s’ha posat d’exemple, que ja no parla de rebrot sinó d’una segona onada. És més, cada dia a Catalunya i Espanya el nombre de morts i d’encomanats es mantenen baixos, però constants, amb rebrots actius arreu. Hem d’entendre que és el descol·lapsament del sistema sanitari el que ha permès desconfinar-nos perquè puguem reprendre l’activitat econòmica. Per tant: distància, mans, mascareta. Per cuidar-nos individualment i col·lectivament.

Des del govern municipal som conscients de la responsabilitat que tenim envers la salut pública de les persones que viuen a Calaf. Per això, prendrem les decisions que considerem més prudents per garantir-la. Sabem que algunes d’aquestes decisions no seran gens populars. Hi haurà qui considerarà que ens excedim en el zel, que no n’hi ha per tant. Però, creiem que no podem propiciar activitats que generin aglomeracions o que facin inviable absolutament de mantenir les distàncies físiques requerides.

Hi ha encara una altra raó que des del govern ens hem de plantejar i que hem de tenir en compte. Em refereixo al respecte institucional que hem de mantenir com a vila cap les persones que ens han deixat i cap a les persones que han patit la malaltia de manera greu. Entenem que estem obligats, perquè el perill del coronavirus es manté viu i per aquest sentit institucional que dic, a mantenir una actitud de prudència i de respecte. És el que farem.

[Actualització de l’article publicat en l’Altiplà del mes de juny.]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s