“Que l’alzina s’enlairi ben amunt i ben forta”

Bon dia i benvingudes a una nova edició de la festa de l’Arrela’t, a Calaf, amb què celebrem els naixements de l’any 2017.

En primer lloc, deixeu-me expressar l’agraïment a tot el personal de l’Ajuntament que ha treballat durant mesos perquè aquesta festa sortís ben rodona: protocol, comunicació i la brigada, bàsicament.

A més tenint en compte que el temps no els ho ha posat fàcil, més ben dit, els ho ha fet ben difícil, amb un canvi d’escenari dimarts mateix.

Agrair també la col·laboració de l’Escola de Música i dels Geganters i Grallers de Calaf.

Nosaltres hem planteja’t aquesta festa com un acte en què també donem la benvinguda a un nou espai per a la vila. Va ser el cas d’aquest bosquet del Rentador i enguany havia de ser el voltant del Castell.

Però, les pluges d’aquests dies, a banda de fer anar malament les obres que s’hi estan fent, també van deixar el terreny massa enfangat. No ens hi haguéssim trobat bé i, per tant, el millor era tornar al bosquet.

Bé, celebrem l’arribada dels nadons del 2017 amb la plantada col·lectiva d’una alzina.

L’alzina és un dels nostres arbres autòctons. I això vol dir que ens representa perfectament en les seves característiques més clares.

Aquest és un acte carregat de simbologia.

Hi ha els significats que són mes evidents: l’arbre simbolitza el cicle de la vida; i l’alzina és un arbre que es caracteritza per la seva fortalesa i la seva longevitat, això és un esperit robust i resistent per afrontar els rigors de la terra i la meteorologia d’aquest país.

Però, també hi ha significats que no són tan visibles i que paga la pena posar en valor perquè, probablement, són els més decisius.

El primer, que us afecta a vosaltres, és que amb aquesta plantada feu un acte de compromís envers Calaf, us declareu arrelats per sempre més. Potser la vida us porta lluny de Calaf.

Però, si mai torneu, a banda de poder recordar la casa on vau viure els primers anys, també us podreu acostar en aquest bosquet i davant de l’alzina que avui heu plantat recordar que a Calaf és on teniu les vostres arrels.

I hi ha un segon significat que interpel·la el govern municipal de Calaf.

I és que ens correspon a nosaltres, i a tots els futurs governs que ens succeiran, vetllar perquè aquesta alzina creixi i vagi enfonsant les seves arrels i s’enlairi ben amunt i ben sòlida –com les dues altres que hi ha al seu costat i el roure que vam plantar l’any passat com a símbol de l’agermanament amb Soual.

Això és també el que hem de fer com a govern envers tots els veïns, treballar per al seu benestar i el seu progrés. I és el que procurem de fer.

Hem plantat l’alzina. Hem plantat arrels. Ara ens cal fer que aquesta alzina s’enlairi ben amunt i ben forta.

Moltes gràcies.

[Discurs pronunciat el 3 de juny de 2018]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s