II Nit de l’Esport i la Cultura

Alcaldes, regidors, membres de les entitats de Calaf i de l’Alta Segarra, benvolguts veïns i veïnes,

Bona nit i moltes gràcies per la vostra assistència a la II edició de la Nit de l’Esport i la Cultura de Calaf i l’Alta Segarra.

En primer lloc, vull agrair tota la feina que han fet les persones de l’Ajuntament que des de fa setmanes han organitzat i coordinat la celebració d’aquesta II Nit de l’Esport i la Cultura. Fan una feina que, com que no es veu, sembla que no s’hagi fet, però elles són la garantia que tot vagi a l’hora.

Als presentadors Pilar Guardiola i l’Eloi Hernández i a la directora de l’acte Neus Quer, l’excel·lent conducció i direcció. Ja ho vaig dir l’any passat, i ho torno a repetir, ens sentim molt orgullosos de poder comptar amb la vostra excel·lència i talent; és un luxe tenir-vos de col·laboradors.

També vull agrair a Cesk Freixas la seva bona disposició i les facilitats que ens va posar per acompanyar-nos, amb un canvi de data inclòs, les seves cançons i les seves paraules, perquè amb la seva qualitat ha contribuït a donar gruix a aquesta II Nit de l’Esport i la Cultura.

I, finalment, vull agrair als membres dels dos jurats la feina feta. Si formar part d’un qualsevol jurat ja és complicat sempre, ser-ne d’un d’una vila com la de Calaf i d’una comarca com l’Alta Segarra, en què ens coneixem tots, encara ho és més. Per tant, hem de posar en valor els seus veredictes raonats i rigorosos que han sabut ponderar els mèrits de cadascun dels nominats i, sobretot, i ho vull subratllar, perquè han sabut interpretar el sentit d’aquesta festa, de reconeixement d’una trajectòria més que no pas de la confrontació de palmaresos.

En segon lloc, vull felicitar tots els premiats i les més de cinquanta persones i entitats que heu estat nominades i que també us heu fet mereixedors de la distinció d’enguany.

Us felicitem i us donem les gràcies perquè amb el vostre esforç i el vostre talent heu contribuït a engrandir el nom de Calaf i de l’Alta Segarra i feu que ens en sentim orgullosos.

De tota manera, com ja vaig dir l’any passat com a presentació d’aquesta vetllada, el més important no són els premis que donem sinó el reconeixement que pretenem fer a totes les entitats i a totes les persones que durant l’any anterior han treballat i han posat les seves habilitats i els seus coneixements al servei de l’esport, la cultura, l’educació, el lleure, l’activitat social o la veïnal.

Enguany se celebra l’any Manuel de Pedrolo, per commemorar el centenari del seu naixement a l’Aranyó. L’Ajuntament de Calaf ens hi hem adherit, i això vol dir anar tenyint tots els esdeveniments de l’any d’espais dedicats a Pedrolo.

És el cas d’aquesta II Nit de l’Esport i la Cultura. Per això vam convidar Cesk Freixas perquè, a banda de les seves qualitats i els seus posicionaments, també és un bon coneixedor de l’obra de Pedrolo.

Dos exemples:

El primer, és autor del pròleg de la darrera edició de la novel·la Acte de violència, obra d’una actualitat esborronadora; només cal desvelar el lema que la travessa i que greixa l’acció dels seus protagonistes: És molt senzill: quedeu-vos tots a casa. Una lliçó de desobediència passiva contra la que l’autoritat no hi pot res.

I el segon, que durant tot aquest any girarà un espectacle d’homenatge a Pedrolo i del qual avui ens n’ha fet un tast.

Diu Freixas en el pròleg que “la creació cultural ha d’estar connectada amb el seu temps, les seves lluites i la seva gent.”

Pedrolo va portar aquesta idea fins a l’extenuació. La seva obra és ingent. Va tocar tots els pals de la literatura perquè el que pretenia era la normalització de la cultura dels Països Catalans. I amb això volia dir que hi havia d’haver literatura de tota mena, tant pel que fa els gèneres, com pel que fa la qualitat. Aquesta era una idea que anava en contra del pensament de la seva època que privilegiava la literatura culta i menystenia la popular.

Ell s’hi va posar i va escriure de tot i, és clar, té llibres molts bons i d’altres de no tan bons. Però, en conjunt, la seva obra és memorable.

Crec que aquesta idea que Pedrolo defensava a nivell de país, de Països Catalans, de fet, d’abastar tant d’espai com sigui possible, és aplicable igualment per a les ciutats i les viles, sempre d’acord amb les seves capacitats i dimensions.

Només a Calaf tenim més de 40 entitats, d’una varietat i una diversitat admirables i positives. És una demostració de la vitalitat associativa de l’Alta Segarra.

És exactament això el que pretenem reconèixer amb aquesta Nit de l’Esport i la Cultura, volem que sigui una trobada entre totes les persones que al llarg de l’any dediqueu unes quantes hores del dia a treballar per tots nosaltres. Un reconeixement que ja sabem que és senzill, però que pretenem fer públic i solemne.

Com que la voluntat de continuïtat que vam dir l’any passat es manté, l’any que ve hi tornarem amb la III edició, també en el marc de la Festa Major d’hivern de Santa Calamanda. Des de l’Ajuntament, estarem pendents de les vostres trajectòries durant tot l’any 2018 i disposats a ajudar-vos en tot allò que pugueu menester.

Abans d’acabar, dues qüestions només.

Demano a tots els premiats que pugin un altre cop a l’escenari perquè puguem fer la fotografia de grup.

I al Cesk Freixas goso demanar-li que per tancar la vetllada i abans d’anar fer tots plegats la copa de cava i escoltar l’Escola de Música, ens en canti una altra. Una que sapiguem tots perquè et puguem acompanyar.

Som-hi! Moltes gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s