Honorable vicepresidenta del Govern, Alcalde, Delegada del Govern, autoritats, senyores i senyors,
Bona tarda.
En primer lloc, els vull agrair en nom dels veïns de Calaf i dels de la resta de municipis que integrem la comarca natural de l’Alta Segarra, l’oportunitat que em brinden de poder expressar la satisfacció i l’esperança que per a nosaltres representa la culminació del desplegament de la xarxa de fibra òptica a través de l’Eix Transversal.
Creiem que si som capaços de desenvolupar-ne tot el potencial, aquesta infraestructura pot marcar un abans i un després per als municipis de la nostra comarca els quals, tret de Calaf i Prats de Rei, amb 3.500 i 550 habitants, respectivament, són micropobles.
Perquè es pugui entendre l’abast d’aquesta ambició, em permetré fer una breu referència a la història.
Calaf està situada al bell mig de Catalunya, en un encreuament de camins que ha estat vital històricament.
A Calaf s’hi creuen les vies que van de nord a sud i d’est a oest.
Per aquesta situació privilegiada Calaf sempre ha estat un indret favorable a l’intercanvi comercial.
Per aquesta raó els romans hi van edificar, en l’actual Prats de Rei, un dels seus municipis de l’interior més importants.
Tampoc és debades que l’any 1711 hi tingués lloc una de les batalles més transcendents per al futur del país, malgrat que aquella victòria de les tropes aliades no servís per evitar la desfeta del 1714.
Comunicativament, la posició de Calaf és notable. Les infraestructures de què disposem, així ho remarquen.
Tenim l’Eix Transversal a tocar, el qual ens ha acostat una capital com Girona, que fins llavors teníem llunyíssim. L’A2 ben a prop i la línia de tren Barcelona – Lleida travessant la vila.
I, no obstant totes aquestes infraestructures, la realitat per als veïns de Calaf i dels pobles de la seva influència és que els transports públics no satisfan les seves necessitats, ni per la freqüència, ni pels horaris, ni per la velocitat.
Les comunicacions a través dels serveis públics amb les nostres capitals de referència, Manresa, Igualada i Cervera, són clarament insuficients i deficients o inexistents. Més encara amb Barcelona o Lleida.
Per als veïns de l’Alta Segarra, el transport privat és imprescindible. El transport públic no és una alternativa ni viable, ni possible a l’hora d’anar a treballar o estudiar. El projecte de l’Eix ferroviari, tal com va ser plantejar al seu dia, si no es corregeix, no resoldrà cap de les mancances que tenim.
No m’agafin aquestes afirmacions com una crítica o com l’expressió de cap greuge. Al contrari. La intenció és tota una altra.
Es tracta de posar en relleu el desplegament de la xarxa de fibra òptica que estem presentant, de subratllar tota la importància i transcendència que aquesta infraestructura pot tenir i ha de tenir, especialment per a zones com la que represento, eminentment rural, constituïda per micropobles amb nuclis disseminats i masos dispersos.
Però, a la vegada, amb un polígon industrial en fase de desenvolupament i amb una situació geogràfica que el fa prou atractiu, i amb una xarxa de cases rurals nombrosa i ben travada que converteix l’Alta Segarra en un territori amb una capacitat d’atracció turística notable.
Per a tots aquests operadors, disposar d’una xarxa de fibra òptica és absolutament vital. De fet, la primera petició que ens fan avui tant les empreses com les cases rurals és poder disposar d’una xarxa de fibra òptica.
Ara, gràcies al desplegament a través de l’Eix Transversal, podrem satisfer aquesta necessitat que comprenem ineludible. Ja hi estem treballant.
I, en darrer terme, l’apel·lació a les mancances del servei de transport públic a l’Alta Segarra pretenen ser una reflexió sobre tot el camí que ens queda per recórrer com a país. I que hem de veure com una oportunitat per a desenvolupar-nos.
Les infraestructures de comunicació serveixen per cosir el territori. L’equilibren. Doten als seus habitants de les mateixes oportunitats educatives i laborals. El lloc on viure es converteix en una elecció personal.
És a dir: tenir unes infraestructures públiques de comunicació de qualitat i útils per als habitants de tot el territori ens convertiran en un país més lliure, econòmicament més equilibrat i socialment més just.
El desplegament de la xarxa de fibra òptica a través de l’Eix Transversal és un salt endavant en la direcció adequada.
Moltes gràcies.
[Discurs pronunciat durant l’acte de presentació del desplegament de la xarxa de fibra òptica a través de l’Eix Transversal, fet a Manresa el dimecres 24 de maig]