Aigua: seguirem endavant

Els dos grups de l’oposició es van unir dilluns per votar en contra de la proposta de portar el contracte amb Aigües de Manresa al dictamen de la Comissió Jurídica Assessora.

El propòsit que perseguim, explicat a bastament des dels primers mesos de mandat, és treure del càlcul de la taxa del servei d’aigua i clavegueram els 50.285,36 euros de canon avançat que els abonats retornen des de l’any 2014 i que es destina a eixugar el deute acumulat des del 2004 al 2011 per l’anterior equip de govern de CiU amb Aigües de Manresa.

I ho pretenem dur a la Comissió Jurídica Assessora perquè tenim prou arguments jurídics per plantejar dubtes més que raonables sobre la nul·litat de la concessió dels serveis a Aigües de Manresa.

És una qüestió que ens ha preocupat des del primer dia que  vam tenir coneixement del deute que s’havia generat de 656.413,23 euros. Concretament, el govern de CiU va deixar de pagar 3.684,17 euros l’any 2004, 105.986,14 euros el 2006, 102.972,49 euros el 2008, 128.419,52 euros el 2009, 156,972,55 euros el 2010 i 158.396,36 euros el 2011. És a dir, que els diners recaptats amb la taxa no els van destinar a sufragar el servei:  van deixar de pagar canons, obres de manteniment, inversions, o els concerts amb Aigües de Manresa.

I també ens va causar alarma la solució que s’havia trobat a través del contracte programa, en vigor des de l’1 de gener de 2014. No ens sembla correcte per dues raons:

Primer, perquè el deute de 656.413,23 euros es torna a vint anys, amb un interès del 4,606 per cent, per tant, s’incrementa fins al milió d’euros (1.005.707,23 euros, exactament, dels quals 349.294 euros són d’interessos), amb un perjudici clar i evident.

I, segon, perquè qui el suporta és l’abonat a través d’un canon que es carrega en el capítol de despeses del pressupost per al servei de l’aigua (20.000 euros) i el clavegueram (30.285,36 euros). És a dir, que a la pràctica l’abonat torna a pagar per unes factures que ja va sufragar el seu dia amb la taxa, i ara ho fa amb interessos.

Nosaltres ja vam dir des d’aquell primer dia, i cada vegada que n’hem parlat, que buscàvem la millor solució possible, que passava per treure sí o sí el pagament d’aquest canon de la taxa.

En una de les primeres reunions tingudes amb Aigües de Manresa, ja vam plantejar aquesta voluntat. Els vam demanar que suggerissin una solució, però la que ens van aportar al cap d’uns mesos no ens va satisfer perquè no complia el requisit de treure el canon del calcul de la taxa.

El que ens proposaven era de rebaixar el tipus del 4,606 per cent, situar-lo a un 2 per cent més actual, i destinar els diners que s’alliberaven a inversió. Per tant, com que no complia la nostra demanda principal, la vam desestimar.

Dissabte, el director general d’Aigües de Manresa, Josep Alabern, deia a Regió 7 que “Calaf té un problema polític i no de servei”.

El servei d’Aigües de Manresa no hem entrat a valorar-lo. Ara: no som davant d’un problema polític, no es tracta d’una “lluita política entre partits” com afirmava Alabern.

És un problema de moralitat i un problema de legalitat.

De moralitat, perquè no ens sembla correcte carregar als abonats les factures que l’Ajuntament va deixar de pagar a Aigües de Manresa. I menys que el pacte es fes d’amagat i que no s’informés els veïns ni del deute generat ni de la solució adoptada.

I és un problema de legalitat perquè hi ha dubtes molt raonables que ens porten a considerar que el contracte amb Aigües de Manresa és nul de ple dret.

En aquest sentit, tenim dos informes que així permeten concloure-ho, un de l’Agència Catalana de la Competència (ACCO) i un altre de l’assessoria jurídica Nova Celona. Ambdós informes ens donen arguments suficients per plantejar-ne la nul·litat a la Comissió Jurídica Assessora. O per la resolució de la mateixa ACCO a l’informe sol·licitat per l’Ajuntament de Santa Maria d’Oló i que és similar al nostre.

En resum, la raó és que Aigües de Manresa no es pot considerar servei propi de l’Ajuntament de Calaf i que, en conseqüència, no se li podia adjudicar directament el contracte del servei d’aigua i clavegueram. No pot ser servei propi de l’Ajuntament de Calaf perquè, primer, no en tenim un control anàleg i, segon, perquè no representem el 80 per cent de la seva activitat.

En definitiva, dilluns vam plantejar al ple permís per iniciar un procés administratiu amb l’objectiu d’aconseguir que els abonats no carreguin amb unes factures que l’Ajuntament de Calaf va deixar a deure a Aigües de Manresa i que hauria d’haver pagat amb la taxa efectivament recaptada.

Als dos grups de l’oposició, el que havia firmat el contracte quan era al govern i el que constantment critica el deute i ens acusa de no fer res per explicar-lo ni resoldre’l, no els vam demanar ni que hi estiguessin d’acord ni que hi votessin a favor, tan sols els demanàvem una abstenció perquè ens deixessin tirar endavant amb aquest procés. No ho van voler fer. Tant se val, seguirem endavant tots sols en la recerca de la solució més justa per als veïns de Calaf.

2 respostes a “Aigua: seguirem endavant

  1. JORDI MAS PARES

    Després del escrit del Gic Treim-ne l’aigua clara la gent que he parlat pot tenir dubtes raonables sobre el problema del aigua a Calaf. Tot i que sigui un tema que aclareixes dues vegades en els teus escrits de Novembre de 2015 i de Març de 2017 aquest escrit del Gic, fet amb molta demagògia, pot, com t’he dit sembrar confusió al poble. Conceptes com el cànon, que té dos significats diferents si parlem del que hi ha en el Rebut del aigua o el que es cobra per la concessió hi pot ajudar.
    Rés més lluny de donar-te Consells, potser seria convenient un monogràfic sobre l’aigua en un dels l’Alcalde respón.
    No pot ser que una mala gestió de CIU us acabi afectant a la vostra gestió.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s