Les entitats, el patrimoni de Calaf i l’Alta Segarra

Alcaldes, regidors, membres de les entitats de Calaf i de l’Alta Segarra, benvolguts veïns,

Bona nit, moltes gràcies per la vostra assistència a la Primera edició de la Nit de l’Esport i la Cultura de Calaf i l’Alta Segarra.

En primer lloc, vull agrair la feina que han fet des de fa força setmanes el personal de l’ajuntament, perquè darrera d’un acte com aquest hi ha moltes hores de dedicació que no sempre són apreciades.

A la Pilar Guardiola i l’Eloi Hernández i la Neus Quer l’excel·lent conducció i direcció de l’acte. Realment, és un luxe poder comptar amb la vostra col·laboració, que és garantia d’una cerimònia ben feta i ben portada.

També vull agrair a la Lloll Bertran la seva disposició a participar d’aquest acte des del primer moment en què li ho vam proposar i que ha servit per omplir-lo i donar-li gruix.

I, finalment, un agraïment molt profund cap als membres dels dos jurats perquè han sabut ponderar els mèrits de cadascú i oferir uns veredictes raonats i rigorosos.

Certament, no hagués volgut al vostre lloc. Perquè la vostra feina no ha estat gens fàcil.

El nombre de propostes presentades ha estat ingent, i els mèrits contrets pels candidats els feien a tots mereixedors de la distinció.

En segon lloc, vull felicitar i donar l’enhorabona a tots els premiats, bo i sabent que cap premi, ni cap distinció ni cap reconeixement dels que us puguem fer podrà estar a l’alçada de l’agraïment i l’admiració que ens han provocat les vostres gestes.

Amb el vostre talent, esforç i encert heu contribuït a engrandir el nom de Calaf i el de l’Alta Segarra.

Heu fet que ens en sentim orgullosos, i com a alcalde de Calaf i president de la Mancomunitat de l’Alta Segarra us en remercio.

Tanmateix, vull fer notar un detall que no sé fins a quin punt us haurà passat desapercebut però que volem posar en relleu.

El que avui celebrem no són ben bé els Primers Premis de l’Esport i la Cultura de Calaf i l’Alta Segarra.

En podríem haver dit així. Però, no ho vam fer.

N’hem dit ‘Nit de l’Esport i la Cultura’, no pas ‘Premis de l’Esport i la Cultura’.

La paraula ‘premis’ apareix en el cartell i hem donat uns premis, és cert, però el que celebrem és la Nit de l’Esport i la Cultura.

El matís no és debades. Té una importància cabdal. Perquè resumeix l’essència de la vetllada d’avui.

És evident que hem donat uns premis i que hem fet pujar i hem distingit unes persones determinades i unes entitats concretes.

No obstant això, el que avui fem és reconèixer públicament la feina tan colossal que feu les entitats de Calaf i l’Alta Segarra. Totes les entitats, les que heu pujat a l’escenari i les que enguany no heu estat premiades. Me’n vénen al cap moltes, però vull esmentar-ne una: la Unió Esportiva de Calaf perquè fa una feina admirable des de fa molts anys.

Tant se val, els aplaudiments i el reconeixement és per a totes vosaltres. Totes heu contret prou mèrits.

A Calaf tenim 40 entitats. N’hi ha que vénen de molt lluny, de 120 anys enrere com la Unió Calafina, i d’altres tot just acabades de néixer, com l’associació Cultural i Educativa Calamanda.

40 entitats que abasten activitats diverses i complementàries, des de l’esport a la cultura, passant per l’educació, el lleure, l’activitat social o la veïnal. És el patrimoni humà de Calaf.

No tinc les dades del conjunt de l’Alta Segarra, però és fàcil d’imaginar que deuen ser proporcionals a les de Calaf.

Són xifres realment extraordinàries, són una mostra evident de la vitalitat associativa que vivim i el fonament més sòlid per a la convivència i la cohesió socials.

I quan diem entitats, de fet, estem parlant de les persones. No podem ignorar-ho: les entitats funcionen perquè al capdavant hi ha un seguit de persones que hi esmercen hores i hores de feina. Vosaltres, tots vosaltres!

És un fet d’una generositat admirable: perquè significa posar al servei de la comunitat el talent que cadascú disposa.

Ho hem d’agrair i ho hem de reconèixer, com a poble ho hem d’agrair i ho hem de reconèixer, ni que sigui amb la modèstia d’aquests premis, però amb la solemnitat institucional amb què hem pretès imbuir aquesta Nit de l’Esport i la Cultura de Calaf i l’Alta Segarra que l’únic que pretén ser és una trobada entre totes les persones que al llarg de l’any dediquen una part del seu dia a dia i que posen el seu esforç al servei de tots nosaltres.

Aquesta Nit de l’Esport i la Cultura neix amb voluntat de continuïtat. L’any que ve hi tornarem, per aquestes mateixes dates, com a obertura de la Festa Major d’hivern.

Us hi esperem a tots.

I mentrestant, durant tot aquest any 2017, estarem pendents de les vostres trajectòries, procurarem d’estar a la vostra alçada i de fer-vos costat per tot allò que preciseu en el moment en què us faci falta, admirats davant de les vostres gestes i agraïts per la feina impagable que realitzeu.

Enhorabona a tothom i moltíssimes gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s