Pressupost 2017: entre el realisme i l’ambició

Diumenge vam celebrar una nova sessió de L’alcalde respon a la Sala d’actes municipal. L’assistència, en la línia de les tres anteriors, va ser notable. És un format en què ens sentim còmodes perquè ens permet, d’una banda, conèixer les preocupacions dels veïns i, d’una altra banda, explicar-nos directament. Una i altra raons són imprescindibles per poder ajustar les nostres decisions i polítiques i complir amb la nostra voluntat de servei a les persones.

A la sessió de diumenge vam presentar el pressupost per a l’any 2017 que vam aprovar en el ple de desembre gràcies a l’acord a què havíem arribat amb el grup municipal de CiU. Vam agrair i ens vam felicitar de la voluntat de diàleg i la capacitat d’entesa que hem tingut els dos grups, alhora que vam convidar al GIC a canviar d’actitud i sumar-se a la feina.

El pressupost per aquest any se situa entre la realitat de la situació econòmica i financera en què ens movem i l’ambició de fer un esforç inversor notori.

El primer tret destacable del pressupost és la congelació dels impostos i les taxes; tan sols s’han modificat aquelles que fan referència a l’ús del sol per adaptar-les al seu valor actual. El coeficient de l’IBI es manté en el 0,99, després de que l’any passat l’abaixéssim de l’1,11. En concepte d’IBI, l’Ajuntament de Calaf recapta 1,2 milions d’euros, aproximadament. Aquest import representa el 28 per cent dels ingressos ordinaris.

L’esforç inversor és notable. Les inversions creixen d’un 600 per cent, gairebé. Hi destaquen els 350.000 euros del projecte de la Llei de barris, els 200.000 euros acordats amb la Diputació per a l’adequació de la Sala d’actes, la reversió de solars en desús en zones comunes i el projecte dels horts, i els 50.000 euros que es destinaran als set projectes aprovats en el procés de participació ciutadana del qual n’estem satisfets i profundament agraïts.

D’altres partides que creixen de manera destacable són les destinades a la promoció econòmica, d’un 60 per cent, i a l’ajuda a les famílies, d’un 100 per cent.

Alhora, aquest esforç i aquesta ambició de servei, s’acorda amb la insistència d’anar redreçant la situació financera. Efectivament, del deute financer del 97 per cent que vam trobar al tancament del 2014, hem passat a una previsió de tancament del 2017 del 68 per cent. Això vol dir per sota del llindar del 75 per cent que marca la tutela financera. Les claus són tres: retornar el deute en major mesura del que estava pressupostat, no incórrer en més endeutament i contenció de la despesa.

Encabada la presentació del pressupost, ens vam sotmetre a les preguntes que els veïns assistents van voler formular-nos. Vam tornar a explicar la qüestió del contracte amb Aigües de Manresa, de la que no hi ha encara cap novetat i això vol dir que totes les opcions es mantenen obertes (val a dir que durant aquests mesos hem avançat força de cara a una resolució final satisfactòria), i vam poder donar detalls sobre el projecte de recollida porta a porta que estem treballant amb els municipis membres de la Mancomunitat de l’Alta Segarra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s