Inauguració de la Festa Major 2016

Alcalde Ramon Ribalta, alcaldes de de Sant Pere Sallavinera, de Calonge de Segarra, de Sant Martí Sesgueioles i de Prats de Rei, membres de la Corporació de Calaf, senyores i senyors,

Bona nit i benvinguts a l’acte d’obertura de la Festa Major.

Bé, d’obertura oficial perquè la festa es pot dir que la vam començar dimecres amb el tancament de la segona edició de les Sardanes a la fresca, l’ambient que s’hi va crear, cada dimecres des de fa dos mesos llargs però més intens aquest darrer dimecres, era de festa major.

I, a més, ja portem uns quants actes: les exposicions dels artistes locals Ramon Puigpelat i Xavier Calvet, que us recomano molt d’anar a veure, sense pressa, l’exposició de la història de la Unió Esportiva Calaf, des dels anys vint i fins avui, sorprenent i interessant, si ho ha estat per mi més ho ha de ser per a les persones de Calaf de tota la vida, el torneig de tennis taula per als més petits que s’ha fet aquest matí, i l’Agro Alta Segarra que hem inaugurat aquest matí i que, si encara no hi heu anat, aneu-hi perquè és realment espectacular, un èxit rotund que hem d’agrair a totes les empreses que hi han col·laborat i, especialment, a les empreses locals.

I també perquè l’ambient de Festa Major el vivim des de fa molts dies i setmanes amb tots els assajos que portem, pares i fills, perquè tot surti bé: ni que sigui un gran disbarat! Sobretot, que sigui un gran disbarat!

Però bé, aquest és l’acte inaugural.

Abans que cap altra cosa, vull agrair totes les persones que des de fa moltes setmanes, molts mesos, han estat treballant per la nostra Festa Major.

Si heu vist el programa, ja podeu entendre que al darrera hi ha una organització complexa, molta preparació i moltes hores de feina per dissenyar un programa que pugui agradar i anar bé a tothom i fer que tot giri rodó i a l’hora. No és gens fàcil i cal valorar-ho i agrair-ho públicament, tant als treballadors de l’Ajuntament com a les moltes persones que a través de les entitats, de manera altruista, s’hi han implicat decisivament.

Les entitats de Calaf, les persones que les formeu i les activeu, sou l’ànima de Calaf i un dels valors més preuats que tenim.

I, és clar, vull donar les gràcies públicament, un altre any, a les dones de l’ARCA pels entrepans del sopar popular de fa una estona.

El que em toca fer en aquesta intervenció és senzill: explicar-vos de manera resumida el programa d’actes de la Festa Major, presentar-vos la persona a qui hem encarregat el pregó d’enguany i desitjar-vos que gaudiu d’una Festa Major ben plena, d’acord amb la il·lusió i el propòsit amb què l’hem preparada.

No obstant, crec que també és una oportunitat (per tant, també un deure) de fer un balanç, ni que sigui curt, de l’any que hem passat i que coincideix amb el nostre primer any de mandat.

Creiem que ho hem fet raonablement bé.

Hi ha unes àrees de què estem força satisfets.

Creiem que hem contribuït positivament a dinamitzar Calaf, tant des del punt de vista cultural com social, a través de les associacions tan potents i tan compromeses amb Calaf de què gaudim, però també des del vessant econòmic.

En el vessant econòmic és més difícil de percebre, perquè els efectes només poden ser a mig termini, però la Fira ecològica de la primavera, l’Agro Alta Segarra que hem inaugurat aquest matí o els tasts a la plaça van en aquesta línia, com també hi van els canvis i els acords que plantegem referents al polígon industrial.

També ens sembla que hem fet un salt endavant pel que fa la transparència i la informació.

Encara que són àmbits en què les percepcions de cadascú en condicionen la visió, pensem que hi ha dades inequívoques:

les sessions de l’alcalde respon, obertes a tothom i a totes les preguntes que se’ns vulguin formular

  • rebem tothom qui ens ho demana i escoltem tothom qui ens atura pel carrer i tenim en compte i procurem de resoldre les peticions que se’ns plantegen
  • l’ús de tots els canals d’informació de què disposem per transmetre la informació, des del web a les xarxes socials passant pel butlletí municipal, cartes als veïns o plafons informatius
  • en resum, procurem de fer el que vam dir que faríem: governar al servei de les persones, no fer res que no puguem explicar i explicar tot el que fem.

I també podríem concloure que la dinamització ha arribat a la política, fins i tot, perquè ara tenim una oposició ben activa, com potser feia temps que no hi havia.

Ho celebrem. Ha de ser així. I ho volem així. Malgrat que aspirem a que, entre tots plegats, aconseguim trobar el to i registre adequats que ens permeti dialogar i arribar a acords pel bé dels veïns de Calaf.

I, seguint amb el balanç d’aquest primera any de govern, hi ha unes altres àrees en què som conscients que no ho hem acabat de fer prou bé i com hauríem volgut. No ens fa res reconèixer-ho. No ens n’hem d’amagar, ni tampoc ens n’hem de justificar.

El que hem fet és analitzar per què no ens n’hem sortit com volíem i buscar-hi solucions. Creiem que hi ha un problema d’organització, que ja hem corregit, i un altre de dimensió dels serveis que estem estudiant com resoldre.

Bé. Fins aquí el balanç apressat del primer any de govern.

Anem pel programa de la Festa Major.

En general, la programació és una continuïtat de la de l’any passat: insistim en les novetats que van ser un èxit, com la cursa de lokus infantil o la plaça dels jocs, i mantenim aquells actes que s’han consolidat i que tothom espera d’un any a l’altre.

Ara: hi ha dues apostes que volem fer notar perquè hi persistirem durant tot el nostre mandat i tot l’any:

  • Una aposta per la qualitat dels espectacles. Creiem que és bàsica. Tenim les infraestructures i tenim el talent necessaris com per esdevenir una vila de referència en uns quants àmbits. Tocant de peus a terra i sent molt conscients de la dimensió que tenim. Però, podem fer un salt endavant, però ens l’hem de creure. Des del govern, ens el creiem. L’exemple en aquesta festa major són el grup musical La Raíz i l’obra de teatre l’Avar, amb el Joan Pera i el director calafí, Josep Maria Mestres. Exemples del que hem programat durant l’any són el Quartet Mèlt i lel cartell per commemorar els vint-i-cinc anys del DesFOLCat.
  • I, en segon lloc, una aposta per la implicació, el compromís i la participació de les entitats del poble que es concreta en el disseny i la coorganització dels actes de la festa i en l’espai de Barraques, una novetat, que hi haurà instal·lades a la plaça dels Arbres. En aquest sentit, volem agrair les entitats la seva predisposició per aquesta primera experiència i la col·laboració a què han arribat entre elles, que sabem i comprenem que no sempre és fàcil.

També volem fer una referència als espais de la Festa Major.

Som conscients, molt conscients, dels inconvenients de tenir els actes festius a sota de casa: mobilitat restringida, soroll i etcètera.

Per això, la nostra voluntat i el nostre compromís, expressat a tots els veïns amb qui hem parlat, és d’anar movent els actes d’un espai a l’altre, i d’un any a l’altre.

Per exemple, al llarg de l’any, el Carnestoltes el vam fer davant del Poliesportiu, la revetlla de Sant Joan davant de l’Escola de Música i el DesFOLCa’t a la plaça de Barcelona ’92.

Ara, el gros de la Festa Major és aquí a la plaça dels Arbres. D’altres activitats fixes, com la dels firaires, enguany l’hem traslladat a la zona oest després d’unes quantes edicions ubicats al pàrquing de la serradora.

Ens sembla que és una manera justa de distribuir les molèsties que sense cap mena de dubte causen a uns quants veïns les festes.

Dit això, el que toca ara és presentar-vos la persona a qui hem encarregat el pregó d’enguany.

Sabeu que des del primer dia ens hem volgut allunyar del pregoner mediàtic. No hi creiem. Per moltes raons que no paga la pena d’enumerar.

La principal, però, és que creiem que el pregó de la Festa Major és un moment massa solemne com per banalitzar-lo i cedir el privilegi a algú que no té res a veure amb la vila.

El pregó ha de ser un acte de reconeixement i d’homenatge cap a una persona que per la seva dedicació i la seva trajectòria honoren la vila de Calaf i la converteixen en un dels nostres veïns més estimats.

És el cas de la pregonera d’enguany. Una persona que estima i que es fa estimar i que posa el seu talent a l’abast de tothom.

A banda, puc dir que és una de les poques persones que ha aconseguit fer-me ballar. Poca broma!

Us deixo amb ella.

Molt bona Festa Major a tothom!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s