L’aposta per l’Agro Alta Segarra

 

Director dels Serveis territorials, cap de l’Oficina comarcal, senyor Pep Riera, regidores, senyores i senyors, bon dia, benvinguts a Calaf, la capital de l’Alta Segarra, benvinguts a la primera edició de l’Agro Alta Segarra i moltes gràcies per la seva assistència.

En primer lloc, vull fer un agraïment, gens protocol·lari, i una felicitació a les empreses que han col·laborat en l’organització i a l’empresa que l’ha coordinada i a tots els ponents d’aquest matí perquè l’Agro Alta Segarra, en aquest primer dia, ja ha superat totes les expectatives que ens havíem fet.

Els explicaré com va néixer.

La idea sorgeix fa una mica més d’un any, quan l’equip de govern que dirigeixo vam guanyar les eleccions, vam prendre possessió i ens vam trobar amb la urgència d’organitzar la Festa Major.

No hi havia gairebé res programat. Ja va anar bé perquè vam introduir força canvis, la vam fer com ens l’havíem imaginada, ni que fos una mica a corre cuita.

Un dels actes que ens vam plantejar de canviar va ser la fira agrícola que es feia, el dissabte de mercat.

No ens agradava perquè enteníem que es tractava, així dit en resum, d’un mercat ampliat o allargat amb una mostra de tractors i maquinària agrícola de les empreses locals.

Però, vam entendre que no hi érem a temps, de plantejar cap canvi, i ho vam deixar per enguany.

Ara fa uns mesos, vam convocar les empreses locals a l’ajuntament i els vam preguntar, primer, si l’antic format, el de sempre, els anava bé. Ens van dir que no i que, de fet, era un model que arreu estava en crisi.

A partir d’aquí, aviat ens vam posar d’acord i de les converses que vam anar tenint en va sorgir aquesta Agro Alta Segarra, que al final s’ha convertit en l’única fira multimarca i dinàmica, amb demostracions, de Catalunya.

Que, vull remarcar-ho, neix amb una voluntat molt clara de reivindicació del passat i del present pagès de la comarca de què som capital, a Calaf i l’Alta Segarra som de pagès, i amb un convenciment molt ferm de que el nostre futur passa indefectiblement per mantenir aquest caràcter.

I que, per tant, l’Agro Alta Segarra no neix amb cap intenció de competir amb cap de les fires agràries que es fan a Catalunya, ni tan sols pretén de fer-se un lloc en aquest calendari.

Nosaltres estem convençuts que el futur de Calaf i de l’Alta Segarra en el seu conjunt és clar que ha de ser divers, això vol dir que no podem desatendre cap sector ni deixar passar cap oportunitat de modernització i d’adaptació a la nova economia, però creiem que l’èxit passa per no descuidar el nostre caràcter pagès.

Aquesta Agro Alta Segarra n’és una mostra clara que complementa l’EcoFira, la Fira ecològica de l’Alta Segarra i l’Anoia que vam fer a la primavera i que repetirem la primavera que ve, i els mercats ecològics i de productes de proximitat que volem introduir i en què ja fa mesos que treballem.

Perquè estem convençuts que l’agricultura serà ecològica o no serà.

Aquesta és la motivació i la raó de ser d’aquesta Agro Alta Segarra: venim de pagès (bé, jo no, jo vinc de Sabadell, però ja s’entén que parlo com alcalde de Calaf; de tota manera, des de fa uns anys, setze concretament, per família política sí que puc dir que vinc de pagès i, a més, si miro els avantpassats puc trobar alguna arrel pagesa perquè la meva àvia era de Sant Jaume de Frontanyà i el meu pare de petit, a causa de la guerra, s’havia passat alguna temporada fent-hi de pastor), som a pagès, ens en sentim orgullosos, i volem seguir sent-ho.

Agraeixo novament la col·laboració i la coordinació de les empreses locals i la participació dels ponents que han donat gruix i contingut a la trobada, i els dono l’enhorabona perquè podem dir que la primera edició de l’Agro Alta Segarra està sent un èxit.

I, en aquest sentit, vull fer un esment personal a Cat Patrimoni, la Maite i el Pere, que n’han fet la coordinació, i molt especialment als Tallers Bascompte i Maquinària Agrícola Solà, amb Rossendo Bascompte  i Jordi Solà al capdavant,  també en Ramon Borràs i la Teresa Casulleras, perquè des del primer dia, des del minut zero, van creure en aquesta Agro Alta Segarra i s’hi han implicat d’una manera molt intensa. Moltes gràcies en nom de l’Ajuntament i de la vila de Calaf.

I a tots vostès els agraeixo haver-hi contribuït decisivament amb la seva assistència i els dono un altre cop la benvinguda a Calaf, la capital de l’Alta Segarra.

Moltes gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s