El cas del vigilant adscrit al servei de neteja

Podria ser el títol d’un relat de ficció, però no ho és. Encara que sembli mentida, la persona que fa funcions de vigilant municipal durant al dia està adscrit al servei de neteja. La categoria de vigilant municipal no existeix a la plantilla de l’Ajuntament de Calaf. De manera que, quan vam contractar el vigilant de nit, vam buscar una categoria que no fos tan dissonant i el vam adscriure al personal d’oficis no qualificat.

Aquesta és una de les irregularitats que subratlla l’informe Gestió estratègica de la plantilla de personal que ens ha fet la Diputació de Barcelona, des d’octubre de 2015 fins al març de 2016 i que ens va lliurar fa unes tres setmanes.

Una altra irregularitat que destaca l’informe és l’existència d’un sol funcionari, la secretària-interventora. El 99 per cent dels treballadors de l’Ajuntament són personal laboral. En els altres municipis de fins a 5.000 habitants, amb què l’informe ens compara, la mitjana és d’un 35 per cent de personal en règim de funcionari.

L’informe, en què s’analitza des de la dimensió de la plantilla, la distribució i la nomenclatura de les categories a l’escala salarial, el vam trametre als dos grups municipals del GIC-VV i CiU amb l’objectiu de consensuar-ne les mesures a adoptar.

En el ple del dilluns 11, vam portar a aprovació una primera modificació de la plantilla. Concretament, vam proposar iniciar els tràmits per crear les places de vigilants municipals amb règim jurídic de funcionaris.

Les recomanacions de la Diputació es divideixen en tres fases, en funció de la gravetat i la urgència de les anomalies detectades. A la primera fase hi ha 9 casos a resoldre, concretament, les 9 persones que consideren que per la seva tasca, en contacte amb registres oficials o per a l’elaboració d’informes tècnics, han de tenir la presumpció de veracitat que els atorga el règim de funcionari. I els dos primers casos són els dels vigilants municipals.

És per aquesta raó que vam portar la modificació al ple municipal.

La modificació no va ser aprovada. L’argument de CiU va ser que “els treballadors de l’Ajuntament ja tenen contracte” [sic]. A més, la seva portaveu va negar que els vigilants municipals tinguessin la consideració de personal de neteja i personal d’oficis no qualificat. Dit amb el màxim respecte institucional possible, ens va semblar un menyspreu inaudit i un desconeixement insòlit per part d’un grup i d’una persona que ha governat   l’Ajuntament i n’ha estat alcaldessa durant dotze anys.

Pel que fa el GIC-VV, malgrat reconèixer les anomalies i acceptar que les irregularitats detectades s’han de resoldre, i malgrat haver-los respost les incògnites que ens van plantejar durant el debat, van mantenir el vot contrari.

És un comportament que ens costa d’entendre perquè creiem que hauria de quedar al marge de la disputa política. Perquè del que aquí es tracta és d’endreçar la plantilla de l’Ajuntament. Amb la no aprovació de la modificació proposada, a qui es perjudica és als treballadors, concretament als vigilants municipals, a qui no se’ls dota de la protecció jurídica que precisen per exercir la seva feina i, per tant, en darrer terme, més perjudicats encara en resulten tots els veïns de Calaf.

Per part de l’equip de govern, seguirem insistint en la nostra oferta de diàleg amb els dos grups de l’oposició per tirar endavant els projectes que pensem han de servir per corregir les anomalies que tenim i fer progressar la vila, de la mateixa manera que estem oberts a estudiar i consensuar les propostes que els dos grups tinguin a bé presentar-nos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s