El XXVè aniversari del desFOLCa’t

Bona nit i benvinguts a la XXVena edició del desFOLCa’t.

Donar la benvinguda també i agrair la presència del director general de Cultura popular, Lluís Puig, i als alcaldes i regidors dels pobles de l’Alta Segarra.

El desFOLCa’t se us ha fet gran (se’ns ha fet gran, si m’ho permeteu dir). Compleix 25 anys.

Probablement, el que ens sortiria en aquest punt es tirar de tòpic i dir que aquesta efemèride és gairebé un miracle en aquests temps convulsos i de patiments econòmics, i en una vila de la dimensió de Calaf.

Però això, no és així. De miracles, no n’hi ha. Almenys, el desFOLCa’t no és cap miracle.

El desFOLCa’t és el fruit de la visió i de l’esforç d’una colla d’amics que l’any 1991 van promoure i van organitzar de manera completament altruista la Primera Trobada Internacional d’Acordionistes i Música Popular de Calaf, l’any 1992.

I de totes les persones que durant els vint-i-cinc anys transcorreguts des de llavors han sabut agafar el relleu i fer evolucionar el festival i modernitzar-lo fins a convertir-lo en la trobada de música popular de referència dels Països Catalans.

N’hem d’estar orgullosos, i hem d’estar agraïts a totes les persones que ho han fet possible, així com a les institucions que any rere any hi han cregut i hi han donat suport, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Calaf, sabent que, al capdavall, les institucions les fan les persones: com ara en Lluís Puig, que sempre ha estat al costat d’aquest festival.

Arribar al vint-i-cinquè aniversari és una fita que paga la pena celebrar.

I això vol dir analitzar com s’ha arribat fins aquí per poder fer-ne vint-i-cinc més amb la mateixa força i il·lusió i amb la mateixa qualitat.

I, alhora, celebrar un vint-i-cinquè aniversari és un moment per agrair i reconèixer la tasca que han fet durant els anys transcorreguts les persones que ens han fet arribar fins avui.

Hem d’agrair i reconèixer la feina que fan i han fet persones com:

Núria Planell i Montse Bassa; Ivan Santaolària, Marc Mensa, Judit Pardos i Judit Subirachs; Jesús López, Gemma Buscart i Bernat Dàmaso.

I, per damunt de tots ells, perquè en va ser l’iniciador, qui va tenir la visió i l’encert de creure que un festival tan ambiciós com el desFOLCa’t podia arrelar a Calaf i convertir Calaf en un referent de la música tradicional, en Joan Fernández Joanet.

Demano a la seva germana Estrella Fernández que pugi a l’escenari per rebre aquest reconeixement i agraïment en nom del poble de Calaf i fer-nos la fotografia del XXVè aniversari.

Moltes gràcies!

[Discurs d’inauguració del desFOLCa’t, pronunciat el dissabte 18 de juny de 2016]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s