Jornada de prevenció d’incendis

jornada_incendis_3

Bon dia i benvinguts a Calaf

Com a alcalde de Calaf, i alhora president de la Mancomunitat de l’Alta Segarra, us volia agrair la vostra presència a la nostra vila per una doble raó:

— En primer lloc, pel tema d’aquestes jornades tècniques: la prevenció d’incendis durant la recol·lecció del cereal.

És clar que els treballs de la sega són una activitat amb un índex de risc elevat perquè s’han de dur a terme en una època i en un moment de temperatura elevada i d’humitat baixa, i en un entorn sec i amb una vegetació inflamable altament.
Lamentablement, en els darrers anys, alguns dels grans incendis que hi ha hagut a Catalunya s’han relacionat amb les feines agrícoles. No sempre era veritat, també cal dir-ho i subratllar-ho. Perquè s’han comès algunes injustícies.

Tanmateix, ja sabem com funciona aquest món, en què les notícies tendeixen cada vegada més a l’espectacle, som en una època en què prima la informació – espectacle. I mal m’està el dir-ho perquè el meu ofici és el d’escriptor i periodista.

Però em penso que val més saber-ho i actuar en conseqüència.

Sobretot perquè qui més estima la terra, qui més sap valorar-la, qui més en plora les maltempsades, és aquell que la trepitja i la treballa a diari. És a dir, vosaltres els pagesos.

Per tant, feu molt b
en fet de programar una jornada com aquesta que us ha de servir per posar-vos al dia tècnicament per poder prevenir i, si per desgràcia ha de ser el cas, poder actuar amb rapidesa i eficàcia.

jornada_incendis_1 còpia

 

 

 

 

— I, en segon lloc, us he d’agrair que aquestes jornades les feu a Calaf perquè posen en relleu la nostra capitalitat agrícola.

Calaf no només té un passat agrícola, també té un present i, sobretot, també té un futur que passa per l’agricultura.

I això ho diem no només perquè Calaf sigui la seu d’un nombre considerable d’empreses i comerços del sector, el nostre terme municipal és força petit i les terres de conreu que alberguem són escasses, certament, sinó perquè ens sentim capital de l’Alta Segarra i volem exercir aquesta capitalitat i això vol dir reconèixer la realitat agrícola del nostre entorn municipal.

Junts per Calaf portem a penes un any en el govern, però em fa l’efecte que l’aposta que fem per l’agricultura s’ha pogut fer evident en, per exemple, la decisió i l’empenta amb què vam abordar l’organització de l’Ecofira, la fira ecològica de l’Anoia i l’Alta Segarra que vam fer el 10 d’abril.

I en els propers mesos posarem en marxa d’altres iniciatives lligades al comerç de proximitat i la sostenibilitat, per exemple.

Ja sabem que són certàmens i conceptes que van més enllà de l’agricultura, però hi estan íntimament lligades perquè hi tenen un vincle comú: el respecte a la terra.

I és que, més enllà de les xifres i les estadístiques amb què podem abordar el càlcul del pes de l’agricultura en la vida econòmica i laboral d’un poble, nosaltres creiem que hi ha uns valors intangibles que no s’haurien de menystenir en cap cas perquè tenen molt més valor i són més decisius.

Pensem que l’agricultura és una forma de mirar el món, una manera d’afrontar la relació amb les persones, en definitiva, de viure i de donar sentit a la vida. És la manera de ser de Calaf.

Moltes gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s