“Benvinguts a la transparència!”

En el ple d’aquest dilluns, els grups municipals de CiU i GIC – VV van presentar una moció en què demanaven, bàsicament, que les actes dels plens es transcriguin de manera literal, que les gravacions dels plens romanguin penjades al web de manera permanent i que els dos grups en rebin una còpia. Aquesta va ser la resposta que els vam donar.

No es tracta d’una moció, sinó d’un prec.

El que vostès pretenen regular forma part d’un Reglament d’Organització Municipal (ROM) que no tenim i que, si recorden, els vaig dir en una de les primeres Juntes de Portaveu que teníem intenció de desenvolupar durant aquest mandat i al més aviat possible. Per tant, crearem la comissió d’estudi corresponent, de què els convidarem a formar part, per a elaborar un ROM que puguem aprovar en aquest ple de manera unànime.

Mentrestant, ens hem de basar en el Reglament d’Organització i Funcionament, de caràcter general. I això vol dir que l’organització del govern i l’administració municipal corresponen a l’alcalde.

Ara: la nostra intenció no és defugir debat, tot el contrari. De manera que hem admès a tràmit aquesta moció, tot i que no la votarem i que la tractarem com un prec, que és el que és.

Dit això.

Escoltin, benvinguts a la transparència.

Els hem de recordar que, malgrat vostès hagin governat des de sempre Calaf, en aquesta sala no hi havia ni un sol micròfon, que les sessions no és que no s’enregistressin i no es fessin públiques, és que a la web no es penjaven ni les actes, ni tan sols els ordres del dia. Però, si a l’ajuntament no hi ha ni un llibre d’actes! En els vint-i-quatre anys que han governat vostès, no se n’han preocupat. Fa una certa vergonya haver-ho de dir i de reconèixer-ho públicament. Si resulta que hi ha un munt d’actes sense firmar i un munt més d’actes en forma d’esborrany, encara.

Està molt bé que ens exigeixin la transparència que vostès no han aplicat mai mentre han govern Calaf. En prenem nota. Malgrat que no caldria perquè ja ens hi estem aplicant des del primer dia. Perquè ja vam dir i estem complint que no entenem el govern si no és des de la transparència més absoluta.

En segon lloc, anirem implementant mesures i millores en funció de la disponibilitat pressupostària. Tot costa diners, i en funció dels que puguem destinar, anirem fent.

En tercer lloc, anirem molt més enllà del que vostès ens demanen en aquesta moció. No serà gens difícil perquè no sé si se n’han adonat, si en són conscients o no, però no hi ha cap proposta de cara als veïns de Calaf, només demanen transparència per a vostès.

Bé, sobre el que proposen:

La transcripció literal de les actes

A veure, nosaltres no hem canviat res del que es feia fins ara (i vostès no feien un ple cada mes), en el govern de CiU i en el del GIC, i estem complint de manera escrupolosa la llei. Ara: també les volem literals. Però, no posarem una persona a transcriure-les perquè no disposem de prou personal. El que farem és, així que puguem, adquirir el suport informàtic i el servei necessaris per transcriure les actes de manera literal. És una preocupació que tenim des del primer dia, perquè personalment també en sóc partidari (sóc de l’ofici). I, casualitats de la vida, fa deu dies vam rebre una proposta de servei en aquest sentit i vaig donar instruccions per començar-ho a mirar. Per tant, ho farem, el més aviat possible, però no a partir d’aquest ple.

Sobre les gravacions dels plens

Primer, fer notar que anem amb un any d’avançada perquè la llei a què fan referència no entrarà en vigor fins al 2 d’octubre del 2016.

Seguirem com fins ara. No podem donar accés permanent a tots els plens com vostès demanen, ni ho podríem suportar econòmicament a mig termini, ni té cap mena de sentit. La gravació dels plens es mantenen penjades durant un mes, la d’un ple elimina l’altra. Ja n’hi ha prou, les lectures que hi ha són de la primera setmana. És lògic.

Evidentment, totes les gravacions es guarden i qui hi estigui interessat hi pot accedir sempre.

També volem fer-los notar que el fet d’optar per la gravació de les sessions ens estalviaria haver de fer les transcripcions literals en paper. Però, si podem, ho farem tot.

Sobre la documentació dels plens

Ja ho complim. Vostès tenen tota la documentació que precisen amb temps suficient per estudiar-la, treballar-la i fer-li les esmenes que considerin oportunes, vostès disposen amb temps més que suficient de tota la documentació rellevant per poder fer la seva feina i sempre els hem facilitat tota la que ens han demanat així que ens l’han demanada.

Evidentment, podem millorar els processos i els mecanismes, i ho farem, i implementarem tots els mecanismes que puguem per facilitar-los la feina tant com es pugui.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s