Pressupost 2016: el Castell

En la proposta de pressupost per al 2016 hem previst una despesa de 261.151,25 euros que es corresponen a la quantitat que el ministeri de Foment reclama a l’Ajuntament de Calaf que li retorni. CiU ens ho ha criticat amb l’argument que el ministeri no té raó i que, com a molt, la quantitat que se’ls hauria de retornar és de 135.632,44 euros.

La qüestió de les obres del castell ofereix dos plànols de discussió. D’una banda, hi ha la demanda del ministeri i, d’una altra banda, si s’ha de consignar en el pressupost alguna quantitat i per quin import. Atès que en aquests articles parlem del pressupost de 2016, entenem que aquesta és la qüestió rellevant a tractar-hi, per bé que abans d’acabar-lo aclarirem què succeeix i per què el ministeri ens reclama una quantitat de diners tan elevada.

Un dels criteris comptables que s’han de seguir a l’hora d’elaborar un qualsevol pressupost és el de la prudència. Això vol dir que s’ha de contemplar, sinó el pitjor dels escenaris possibles, sí el pitjor dels escenaris probables.

Pocs dies després de prendre possessió del càrrec, vam rebre una carta del ministeri en què es rebutjaven totes les al·legacions fetes per l’anterior equip de govern i en què se’ns manava pagar de manera immediata els 261.151,25 euros que Foment considera que va aportar de més pel finançament de les obres del castell.

Gairebé sense temps per a refer-nos de l’ensurt, vam descobrir que en el pressupost del 2015 no s’hi havia previst cap partida destinada a cobrir una probable resolució del ministeri, ni per la totalitat de la demanda, ni pels 135.632,44 d’euros que CiU creu que com a molt ens podrien exigir.

Haver pressupostat 261.151,25 euros de despesa per fer front a la demanda del ministeri de Foment, no significa reconèixer el deute, tan sols tenir-ne previst el pagament per si, al final, no ens queda cap més remei que fer-lo. Si no ho haguéssim fet se’ns podria qualificar amb tota la raó d’imprudents i d’irresponsables.

Ara: no se li deu escapar a ningú que, en cas de no poder aprovar la proposta de pressupost que hem elaborat per al 2016 i haver d’anar amb el pressupost de 2015 prorrogat ens causarà un trasbals greu perquè no hi ha cap partida prevista per fer front a la demanda del ministeri, ni totalment, ni parcial.

Pel que fa la reclamació dels 261.151,25 euros que fa el ministeri sorgeixen de dos conceptes.

Primer, les obres van costar 1.126.421,76 euros, 180.843,25 menys del que s’havia projectat. El ministeri s’havia de fer càrrec del 75 per cent del cost de l’obra, això són 844.816,32 euros. Però, com que s’havia agafat de base el projecte inicial, n’havia transferit a l’Ajuntament 980.448,76 euros.

I segon, les certificacions d’obra aprovades i abonades per l’Ajuntament cobreixen 719.297,51 euros.

Arribat aquí, el ministeri de Foment conclou que la diferència entre el que va aportar (980.448,76) i les obres que hauria d’haver finançat, les que s’han justificat (719.297,51), és de 261.151,25 euros.

Hi ha una altra discrepància que expressa el ministeri referent a l’acord a què l’Ajuntament va arribar amb l’INCASOL per al refinançament de les obres. Foment diu que superen el 25 per cent màxim que l’INCASOL podia aportar (281.605,44 euros), ja que li apareixen pagaments en l’expedient de fins a 407.124,25 euros.

En les al·legacions presentades per l’Ajuntament el desembre del 2014, l’argument principal és dir que el ministeri no pot donar per tancat el conveni perquè les obres encara no s’han acabat i que en queden per fer per valor de 216.262,79 euros.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s