Pressupost i diàleg

L’oposició no ens ha aprovat el pressupost per a l’any 2016. En el ple d’aquest dilluns, tant CiU com el GIC-VV van votar-hi en contra. El dia 28 d’octubre vam traslladar el pressupost als dos grups municipals de l’oposició perquè el poguessin estudiar detingudament. Dijous, a la Junta de Portaveus, es va tornar a comentar (el portaveu del GIC-VV no hi va assistir). Cap dels dos grups no hi havia presentat esmenes. Van fer-hi observacions i preguntes, com en el ple de dilluns, a les quals vam respondre. En acabada aquesta primera tramitació, no trobem un motiu clar del per què no ens l’han aprovat.

Ara: això no ens farà defallir. Seguirem amb la nostra política de diàleg i mà estesa i procurarem fer tots els aclariments que se’ns demanin, totes les vegades que calgui, ja que tenim molt clar quin és el nostre deure.

Tot anirà bé. Ens en sortirem perquè Calaf se n’ha de sortir.

El pressupost que pretenem aprovar no és el que hauríem volgut fer, és el que hem hagut de fer i hem pogut fer, però n’estem satisfets i confiem que acabarà per tirar endavant. Perquè estem convençuts que és el pressupost que Calaf necessita per a l’any 2016, sense que això negui cap esmena o rectificació. Sempre es pot millorar o refer en un altre sentit.

Si no és el pressupost que voldríem haver fet és perquè trobem excessiva la càrrega financera: gairebé 600.000 euros per uns ingressos de 4,2 milions d’euros. Creiem que es pot comprendre que són un llast per a les inversions que voldríem fer.

Per això, hem confeccionat un pressupost de contenció de la despesa. Hem de recuperar múscul financer de manera urgent i progressiva. Ens en sortirem si rebaixem la despesa corrent i si deixem d’estirar més el braç que la màniga que, traduït, vol dir no gastar-nos ni els diners que no tenim, ni les subvencions que no han arribat o que arribaran a llarg termini, i ser molt curosos i rigorosos a l’hora de certificar les feines que d’altres administracions ens han ajudat a finançar. Treballar seriosament i bé, amb la consciència d’administrar uns béns públics.

L’aposta per la contenció és política. Perquè, pel cantó dels ingressos, hem optat per no collar més els vilatans. Vol dir que hem congelat el gruix dels impostos i taxes i que n’hem rebaixat les que ens han semblat de justícia. Això sense deixar de ser prou prudents com per no posar en perill la preceptiva i inexorable estabilitat financera. L’assolim amb escreix. Complim amb tots els ratis que ens són exigibles. L’informe de la intervenció és taxatiu.

Dos exemples: hem compensat l’increment de l’11 per cent de l’IBI, fruit de la revisió cadastral que s’ha dut a terme darrerament, amb una rebaixa equivalent, de manera que els ingressos previstos són els mateixos de l’exercici 2015. I hem rebaixat d’un 8 per cent la taxa per a la recollida d’escombraries i l’hem racionalitzada.

Finalment, em penso que paga la pena destacar dues característiques més del pressupost que hem elaborat per al 2016. I és que malgrat la inexorable aposta per la contenció de les despeses i per la congelació impositiva no ha quedat anul·lat el propòsit de mantenir i millorar els serveis a les persones i el desenvolupament econòmic i comercial de la vila com a base per al foment de l’ocupació i el creixement del benestar social. Hi destinem partides substancials.

En resum, ens sembla que hem elaborat un pressupost ordenat, transparent i comprensible en tots els seus capítols i partides a fi i efecte d’acostar les polítiques que emprèn aquest equip de govern als seus vilatans.

No perdem l’esperança d’obtenir en un proper ple els vots necessaris per aprovar el pressupost que hem plantejat. Tornarem a demanar als dos grups de l’oposició que ens diguin què n’hauríem de canviar per a què hi votessin a favor. Ni ens cansarem mai de dialogar, ni desistirem del deure contret amb els veïns de Calaf de treballar al seu servei.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s