Un reglament per a les entitats

En el Ple municipal d’aquest dimarts al vespre vam aprovar el Reglament de subvencions i convenis amb què volem ordenar i regular d’una manera transparent la relació i les ajudes que des de l’Ajuntament es té i es concedeixen a les entitats. CDC es va abstenir i el GIC – VV hi va votar en contra.

Era una irregularitat que coneixíem pels anys que fa que els membres de Junts per Calaf – Acord Municipal ens movem en el teixit associatiu de Calaf i una mancança que, com vam constatar durant la campanya electoral, generava angoixa i desconfiança en les entitats.

El dia 29 de setembre vam enviar la proposta de Reglament als portaveus dels grups municipals de CDC, Maria Antònia Trullàs, i del GIC – VV, Josep Casulleras. També els vam enviar una proposta de Reglament de Participació Ciutadana que, a banda de regular la intervenció dels vilatans en la política municipal de Calaf, incorpora la creació del Consell de la Vila.

El dia 4 d’octubre vam rebre una primera resposta per part de la portaveu de CDC. En relació al Reglament de Participació Ciutadana ens deia que no estava “prou madur” per ser aprovat i que s’havia de treballar més, i en relació al Reglament de subvencions i convenis ens feia un seguit de preguntes. Les hi vam respondre el dia 6 d’octubre, al matí.

El dia 7 d’octubre vam celebrar Junta de Portaveus. El representant del GIC – VV va dir que no podia formular cap opinió sobre cap dels dos reglaments perquè les ocupacions professionals seves i les dels dos altres membres del grup els havien impedit llegir-se’ls. La portaveu de CDC va repetir els arguments primers, de falta de maduresa i de que “se n’havia de parlar més”, però va avançar un parell o tres d’esmenes al projecte de Reglament que vam acceptar d’estudiar i que vam contemplar en part.

És clar que és difícil “parlar més” de cap projecte si abans no n’has començat a parlar. Però, tant se val. Vam acceptar de retirar el Reglament de Participació Ciutadana, menys urgent que el de subvencions i convenis, amb el compromís que a la darrera setmana de mes en tindrien una posició fixada. Deixeu-me explicar que per a elaborar aquests dos reglaments ens hem basat en els que estan vigents en una desena de municipis d’uns 10.000 habitants, adaptant-los tant com hem sabut a la realitat associativa de Calaf. Si vas tard, no pretenguis ser pioner.

La matinada del dia 10 vam rebre un correu de CDC firmat per Joan Caballol. Havien treballat el Reglament i ens hi feien 18 observacions o esmenes. Les vam analitzar i les vam valorar durant tot el cap de setmana amb l’ajuda de la secretària de l’Ajuntament, Encarna Ferrando, i el dimarts al matí, deu hores i mitja abans del Ple, les vam respondre de manera argumentada. N’acceptàvem 11 i justificàvem perquè no veiem convenient fer cas a les altres 7. Val a dir que no hi havia cap aspecte de fons i que les 18 observacions o esmenes eren de caràcter tècnic i que les que refusàvem era perquè no les consideràvem imprescindibles (com per exemple, afegir uns documents de sol·licitud, acceptació i justificació que ja incorporarem més endavant i que la pràctica ens ensenyarà com han de ser).

Abans de començar el Ple, CDC ens va dir que no ens el votaria a favor i que s’abstindria. Almenys, quedaria aprovat inicialment. Però, ens va saber greu perquè malgrat l’esforç fet, malgrat la voluntat de diàleg per aconseguir un text que tingués el màxim consens possible, perquè ha de ser un Reglament (com el de Participació Ciutadana i del Consell de la Vila) que satisfaci tots els grups i totes les entitats que hi han de treballar, es va haver d’aprovar amb “només” els vots a favor de Junts per Calaf – Acord Municipal. Què hi farem! El que comptarà és que Calaf, volem dir les seves entitats i els seus vilatans, tindran per fi un Reglament a partir del qual teixir una relació transparent i ordenada amb el seu Ajuntament.

(La intervenció de la cap de llista del GIC – VV, Neus Aparicio, va ser insignificant; en el sentit que no aporta res de positiu per a la comprensió o millora del Reglament. Però, si algú hi té interès, es pot escoltar en aquest enllaç.)

Aquest relat només té una intenció: sense caure en la imprudència, complir amb la promesa electoral de no fer res que no puguem explicar i d’explicar tot el que fem. Creiem que és la millor manera de fer-nos entendre, i també la més honesta.

Després de l’aprovació d’ahir, el Reglament de subvencions i convenis estarà un mes a exposició pública perquè tothom qui ho cregui oportú el pugui estudiar i, si ho considera adient, fer-hi al·legacions. Animem totes les entitats i totes les persones que es poden sentir incumbides per aquest Reglament a llegir-se’l amb deteniment perquè el que pretenem és que sigui l’eina de relació i de treball més útil i profitosa possible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s